Dag 1 in Peking

12 juni 2018 - Peking, China

We zijn bij aankomt wat overdonderd door de enorme drukte en het krioelen van de mensen. Wat een metropool.

We gaan snel opzoek naar onze hostel. 

Even wat feitjes over Pekin/Beijng

Peking of Beijing (Chinees: 北京; pinyin: Běijīng; is de hoofdstad van China. De stad is reeds sinds de stichting van de Qing-dynastie in 1644 de hoofdstad van China, met uitzondering van de periode 1928-1949, toen Nanjing de hoofdstad was.

Samen met Chongqing, Shanghai en Tianjin is Peking een van de vier Chinese stadsprovincies die dezelfde status hebben als een Chinese provincie. De stadsprovincie Peking wordt geheel omgeven door de provincie Hebei, behalve in het zuidoosten, waar Peking grenst aan de stadsprovincie Tianjin.

Peking is met een inwonertal van ruim 22 miljoen inwoners een van de grootste steden van de Volksrepubliek en van de gehele wereld. Peking wordt vooral gezien als het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. De stad is daarnaast een belangrijk knooppunt voor verschillende vormen van vervoer met vele spoorwegen, autowegen en autosnelwegen die in en uit de stad gaan.

Peking is, samen met Luoyang, Nanjing en Xi'an, een van de vier historische hoofdsteden van China.

Taal:  In China worden honderden verschillende talen gesproken. De meeste daarvan zijn dialecten die tot de Chinese talen gerekend worden, die onderling niet worden begrepen. Uit politieke of culturele overwegingen vermijdt men echter de term 'talen' en wordt het begrip fangyan (方言, letterlijk streektaal) vertaald met dialecten. De officiële taal in zowel de Volksrepubliek als op Taiwan, maar ook in Singapore is het Standaardmandarijn. In en rond Hongkong is de omgangstaal het Standaardkantonees, dat zowel in gesproken als geschreven vorm voorkomt. Rond Shanghai spreekt men Shanghainees, waarvan geen standaard bestaat. Veel etnische minderheden spreken naast een Chinese taal ook hun eigen taal.

Geld: De Chinese renminbi is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. "Renminbi" betekent "geld van het volk". Het is een geldig betaalmiddel op het vasteland van China, behalve Hongkong en Macau. Op Hongkong en Macau gebruiken ze respectievelijk de Hongkongse dollar en de pataca.

De bij de valuta renminbi behorende munteenheid heeft een aparte naam, de yuan. De afkorting RMB (en ook de ISO 4217-standaard CNY) worden ook als eenheid gebruikt, waar het aantal achter wordt gezet, dus twee yuan = RMB 2 = CNY 2. De eenheid wordt in een intern-Chinese context ook wel aangeduid met een teken dat gelijk is aan het yenteken.

1 EUR = 7,830 CNY

Dit was het weer even voor vandaag.