Informatie over Duitsland

29 mei 2018 - Berlijn, Duitsland

Duitse vlag

De Bondsrepubliek Duitsland (Duits: Bundesrepublik Deutschland), kortweg Duitsland (Duits: Deutschland), is een land in Centraal-Europa. Het heeft een grondgebied van 357.022 km² en grenst in het noorden aan de Oostzee, de Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië, in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Duitsland heeft met 80.594.017 (2017) inwoners de grootste bevolking van alle landen in de Europese Unie. De hoofdstad en grootste stad van het land is Berlijn.

De Duitse natiestaat ontstond in 1867 met de oprichting van de Noord-Duitse Bond. In 1870/1871 traden enkele Zuid-Duitse staten toe tot de bond en werd het geheel het Duitse keizerrijk genoemd. Deze staat werd, door de afschaffing van de monarchie na de novemberrevolutie van 1918, voor het eerst een republiek; de zogenaamde 'Weimarrepubliek'. De huidige naam van de staat, Bondsrepubliek Duitsland, dateert van 1949. Sinds 1 januari 1957 maakte ook het Saarland (weer) deel uit van Duitsland, en in 1990 kwam de Duitse hereniging tot stand, van de oude Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) en de Duitse Democratische Republiek (Oost-Duitsland). In dat jaar traden de zes Oost-Duitse deelstaten toe tot de Bondsrepubliek.

Als voorganger van de Duitse natiestaat kunnen de Duitse Bond (1815-1866) en het Heilige Roomse Rijk worden gezien, dat bijna duizend jaar bestond. De Duitse geschiedenis begint in zekere zin reeds in de 1e eeuw v.Chr., toen al sprake was van Germanië, een gebied dat bewoond werd door vooral Germaanse stammen.

De Bondsrepubliek Duitsland is een federatie van zestien deelstaten, in het Duits Bundesländer of Länder (enkelvoud Land) geheten. Het is een federale republiek en een belangrijk lid van de economische, politieke en militaire organisaties in Europa en de wereld. Het land is onder andere lid van de Europese Unie en de eurozone, de VN, de NAVO en de G8. Duitsland is daarnaast de belangrijkste handelspartner van Nederland en België en was in 2014 de vierde economie naar nominaal bnp, de op twee na grootste exporteur (2011) en de op twee na grootste importeur (2011) ter wereld.

Basisgegevens

Officiële landstaal        Duits

Hoofdstad                  Berlijn

Regeringsvorm           parlementaire republiek

Staatsvorm federatie

Staatshoofd                bondspresident Frank-Walter Steinmeier

Regeringsleider           bondskanselier Angela Merkel

Religie      

niet gelovig                33%,

katholiek                   31%

protestants                30%,

islam                         3,8%,

orthodox                    2%

joods                        0,2%

Oppervlakte               357.121 km² [1] (2,3[2]% water)

Inwoners                   80.594.017

Volkslied                    Das Lied der Deutschen

Munteenheid      euro (EUR)

UTC  +1 (zomer +2)

Nationale feestdag      3 oktober (Dag van de Duitse eenheid)

Web | Code | Tel.        .de | DEU | 49

Klimaat

Het merendeel van Duitsland heeft een gematigd seizoensgebonden klimaat dat gedomineerd wordt door vochtige westelijke winden. Het land is gelegen tussen het maritieme klimaat van West-Europa en het continentale klimaat van Oost-Europa. Het klimaat wordt gematigd door de Noord-Atlantische stroom, het noordelijke vervolg van de Golfstroom. Het warme water in deze zeestroom heeft gevolgen voor de gebieden die aan de Noordzee grenzen; zo hebben Noord- en Noordwest Duitsland een maritiem klimaat. In Duitsland valt gemiddeld 789 mm neerslag, gelijkmatig verdeeld over de maanden, per jaar.

In Duitsland zijn er intern kleine klimaatverschillen. Zo hebben Noord- en Midden-Duitsland over het algemeen zachte zomers en frisse, vochtige winters. In het zuiden en in de middelgebergtes zoals het Harzgebergte, het Zwarte Woud en in Beieren zijn de zomers warmer, de winters kouder en valt er meer sneeuw.

Flora van Duitsland

De planten die in Duitsland voorkomen zijn over het algemeen gebruikelijk in de landen uit Midden-Europa. De meeste bossen in Duitsland bestaan uit naaldbomen. Ook zijn er bossen te vinden met loofbomen zoals beuken, eiken en andere loofbomen. Sparren en dennen overheersen in de bossen in de hoger gelegen gebieden. bergen. Er zijn in Duitsland ook vele soorten varens, bloemen, schimmels en mossen te vinden.

Er zijn in Duitsland verschillende nationale parken en beschermde natuurgebieden te vinden. De nationale parken en natuurgebieden in Duitsland zijn onder andere de Waddenzee, Jasmund nationaal park, Vorpommern nationaal park, Müritz nationaal park, nationaal park Harz, Saksisch Zwitserland National Park en het Beierse Woud nationaal park.

Fauna van Duitsland

Net als de flora is ook de fauna van Duitsland vergelijkbaar met de andere landen uit west en centraal Europa. Denk daarbij aan dieren zoals herten, wilde zwijnen, vossen, dassen, moeflons, vossen, hazen en bevers. Aande kust van Duitsland komen zeehonden voor, terwijl daar ook regelmatig bruinvissen en tuimelaars worden gezien. Vanuit het oosten van Duitsland schijnt de wolf weer langzaam het land te veroveren en worden er regelmatig sporen gevonden. Wat de vogels betreft heeft Duitsland verschillende natuurgebieden waar je naar toe zou kunnen reizen als je een vogelaar bent. Denk daarbij aan de Elbe en Muniz nationaal park. Vogels die in Duitsland voorkomen hebben verschillende leefgebieden. Zo komen er in de bergen van Duitsland bijvoorbeeld de alpenkauw, rotskruiper en sneeuwhoenen voor. Andere bijzondere vogelsoorten in Duitsland zijn hoenen, de raaf, de grote trap, kraanvogels, ooievaars, arenden, spechten en diverse soorten uilen.


 

Foto’s