Informatie over Polen

1 juni 2018 - Warsaw, Polen

Vlag Polen

Polen (Pools: Polska), officieel de Republiek Polen (Pools: Rzeczpospolita Polska), is een land in Midden-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en de Russische exclave Kaliningrad.

De meeste historici plaatsen de oprichting van een Poolse staat in 966, toen Mieszko I, heerser over een territorium dat min of meer overeenkomt met het hedendaagse Polen, zich bekeerde tot het christendom. In 1025 werd het Koninkrijk Polen (1025-1385) opgericht en in 1569 creëerden Polen en het Grootvorstendom Litouwen met de Unie van Lublin het Pools-Litouwse Gemenebest. Deze unie hield stand tot 1795, toen het Poolse gebied werd verdeeld tussen Rusland, Oostenrijk en Pruisen.

Polen herwon zijn onafhankelijkheid in 1918 in de vorm van de Tweede Poolse Republiek. In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog met de inval in Polen door nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie. Meer dan 6 miljoen Poolse burgers kwamen om in de oorlog. Polen werd een satellietstaat van de Sovjet-Unie in 1944 en kreeg in 1952 de naam Volksrepubliek Polen. In de jaren 1980-1989 werd met massale protesten onder leiding van Lech Wałęsa van de vakbond Solidarność en met steun van de paus de val van het communisme ingeleid. Een nieuwe grondwet maakte daarna van Polen een democratie. Polen is na de omwenteling snel lid geworden van de Europese Unie (2004) en heeft forse economische groei doorgemaakt.

Polen heeft een oppervlakte van 311.888 km² en een inwonertal van 38.512.000 (2011). De hoofdstad en grootste stad van het land is Warschau. Staatkundig is Polen een parlementaire republiek en een eenheidsstaat, onderverdeeld in 16 woiwodschappen. Polen is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO.

Ondanks de grote verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, is een groot deel van het Poolse culturele erfgoed bewaard gebleven. In 2017 waren er 15 Poolse erfgoedplaatsen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Basisgegevens

Officiële landstaal                Pools

Hoofdstad                          Warschau

Regeringsvorm                   Republiek

Staatshoofd                        president Andrzej Duda

Regeringsleider                   premier Mateusz Morawiecki

Religie                               katholiek (90%)

Oppervlakte                       311.888 km² [2] (2,6% water)

Inwoners                          38.476.269 (2017)

Inwoneraanduiding              Pool

Overige

Volkslied                            Mazurek Dąbrowskiego

Munteenheid                      złoty (PLN)

UTC  +1 (zomer +2)

Nationale feestdag              3 mei (Dag van de Grondwet), 11 november (Onafhankelijkheidsdag)

Web | Code | Tel.                .pl | POL | 48

Klimaat

Het klimaat van Polen is een overgang van een gematigd zeeklimaat in het noorden en westen van het land naar een droog landklimaat in het zuiden en oosten. De neerslag bedraagt in de Karpaten en de Sudeten meer dan 800 mm per jaar; op de plateaus en meervlakten 600 tot 800 mm per jaar en in Centraal-Polen 450 mm. In de maanden september en oktober wordt het frisser en neemt de kans op regen toe, maar het aantal zonnige dagen is nog behoorlijk groot. November en december hebben veel mist en regen.

De winters duren van half december tot in april en zijn door de oostenwinden in het oosten en het zuiden erg streng met veel sneeuwval. Rivieren en meren zijn in die regio’s dan grotendeels bevroren. In de lange, warme zomerperiode stijgt de temperatuur tot boven 25 °C; in de winter daalt het kwik tot onder 0 °C. De gemiddelde julitemperatuur is 17 °C aan de Oostzee tot 20 °C in het zuidoosten; de gemiddelde januaritemperatuur varieert regionaal van −1 °C tot −6 °C.

Flora van Polen

De bomen van het natuurgebied Bialowieza behoren tot de oudste bomen van Europa en vormd dan ook een oerbos. Dit gebied ligt ook voor een deel in Wit-Rusland en is het enige oerbos van Europa. Naasty het oerbos in Polen zijn er ook andere bossen te vinden. Er zijn loofwouden van eiken, beuken en berken, maar meer voorkomend zijn de bossen met naaldbomen als de lariks en de grove den. De moeras- en heidegebieden zijn gevarieerd met 600 soorten mos en 1500 soorten paddenstoelen.

Fauna van Polen

Wat betreft Europa zijn ook de diersoorten in Europa vrij bijzonder. Zo leven er wisenten in het Bialowieza Nationaal park. Wisenten staan ook bekend als de Europese bizon. Nadat deze dieren waren uitgestorven zijn ze opnieuw in het wild uitgezet. De dieren zijn wel erg schuw dus je moet geluk hebben om wisenten in het wild te zien. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de wolfen en beren in Polen. Andere diersoorten die in Polen voorkomen zijn elanden, zwijnen, herten, reeën, otters, bevers, lynxen en wilde katten. Ook is Polen een goede plek om vogels te gaan spotten. Bij de Mazoerische meren leven knobbelzwanen, kraanvogels, zwarte ooievaars, raven, grijze reigers, visarenden en aalscholvers. Ook komen in de meren palingen, karpers, zalmen en snoe

Foto’s